VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De autowereld en beleggers zijn in de ban van rijden op stroom. Ook de Duitse autoreus Daimler komt met een reeks elektrische modellen. Maar het moederbedrijf van Mercedes-Benz volgt een eigenwijze koers met een focus op de verkoop van luxebolides en winstgevendheid, schrijft Duitsland-correspondent Gerben van der Marel in de eerste Effect van 2021.

De meeste Duitsers wilden tot voor kort weinig weten van stekkerauto’s. De aanschafprijs van een e-auto is door de kostbare accu relatief hoog en de restwaarde van elektrische auto’s is nog onzeker. Maar consumenten worden over de streep getrokken door royale subsidies. Nergens in Europa werden in 2020 zoveel e-auto’s verkocht als bij onze oosterburen.

Het in Frankfurt genoteerde Daimler is laat met de overstap naar elektrische mobiliteit. Maar met de dure transformatie is het bedrijf nu wel begonnen.

Het moederbedrijf van Mercedes-Benz haalde in oktober het nieuws met een nieuwe strategie. In december gaf de Aufsichtsrat (Raad van Commissarissen, red.) groen licht voor een “versnelde transformatie naar elektrificatie en digitalisering”. Meer dan 70 miljard euro wordt geïnvesteerd in de jaren 2021 tot 2026.

Het grootste deel van deze investering komt voor rekening van Mercedes-Benz Cars. Maar wat vooral bleef hangen is de belofte om voort te bouwen op luxe en de aangescherpte focus op winstgevendheid.

Het verleden van de Duitse onderneming is zeker glorieus te noemen. Het was Carl Benz die in 1886 octrooi nam op de eerste gemotoriseerde auto. De eerste wagen uit zijn handen had overigens slechts drie wielen.

Maar, zoals de Duitse autohoogleraar Ferdinand Dudenhöffer een paar jaar geleden treffend stelde, “voor onze kinderen zal niet Carl Benz, maar Elon Musk van Tesla als de uitvinder van de auto gelden.”

De Zweedse topman Ola Källenius van het bedrijf uit Stuttgart ontvouwde een toekomstplan dat op sommige punten ouderwets klonk. Is dat verstandig in een tijd waarin andere autobedrijven onderstrepen te investeren in de toekomst en – zeker in het geval van Tesla - op de beurs extreem worden beloond voor dit verhaal?

De Duitse autobedrijven bleven sterk achter bij Tesla. Het is de vraag of zij de komende jaren een inhaalslag kunnen maken. 

In Effect 1, die begin januari verschijnt, leest u het volledige artikel van Duitsland-correspondent Gerben van der Marel over Daimler.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.